Κέντρο Αισθητικής & Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής
Athens Plastic Surgery Associates

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

Πλαστικη Αισθητικη & Επανορθωτικη Χειρουργικη

H ολιστική προσέγγιση - από μέρους του ιατρείου μας - στη χειρουργική αποκατάσταση μαστού (π.χ. μετά από μαστεκτομή) βασίζεται στη συνέργεια μας με εξειδικευμένους ογκολόγους αλλά και στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών και μεθόδων που εγγυώνται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την ίδια την ασθενή.

 
ΕΛΕΝΗ ΛΙΤΙΝΑ -ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Ελένη Λίτινα - Ογκολόγος Μαστού

Η Ελένη Λίτινα σπούδασε ιατρική στο Emory University της Ατλάνταs των ΗΠΑ απ’ όπου αποφοίτησε το 1998. Είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος  Βασικών Επιστημών - Βιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου (1994).

Ειδικεύτηκε στη γενική  χειρουργική στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Albert Einstein University της Nέας Υόρκης (Montefiore Medical Center, Weiler University Hospital, Jacobi Medical Center, North Central Bronx Hospital) απ’ όπου αποφοίτησε το 2003 με ευρύ φάσμα χειρουργικής εμπειρίας στην ογκολογική χειρουργική του πεπτικού και μαστού, καθώς και στη σύνθετη γενική και τραυματολογική χειρουργική.

Κατόπιν εξειδικεύτηκε στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική για τη θεραπεία νοσημάτων του γαστρεντερικού και των σπλάχνων, και εργάστηκε ως χειρουργός σε ιατρική ομάδα βασισμένη στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, όπου και παρέμεινε ως το τέλος του 2005.

Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στην Αθήνα με έμφαση των εργασιών της στη λαπαροσκοπική και ογκολογική χειρουργική και στην εφαρμογή της προχωρημένης λαπαροσκοπικής τεχνικής στη χειρουργική θεραπεία.

Στέφανος Λαμπρόπουλος - Ογκολόγος Παθολόγος

 

Ερώτημα


 
ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ


Η επανορθωτική χειρουργική του μαστού προσφέρει σωματική και ψυχολογική χαρά στη γυναίκα που έχει χάσει το μαστό της, είτε λόγω ογκολογικής μαστεκτομής, είτε λόγω κάποιας άλλης παθήσεως (τραυματισμός, έγκαυμα, συγγενής ανωμαλία).

Η μικροχειρουργική, ως υπο-ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής, προσφέρει νέες επιλογές στην αποκατάσταση του μαστού, με την χρήση νέων εξειδικευμένων τεχνικών. Η μικροχειρουργική αποκατάσταση αφορά την χρήση Κρημνών ,  δηλαδή ιστών από τον ίδιο τον ασθενή, όπου μεταμοσχεύονται από ένα μέρος του σώματος στο πρόσθιο μέρος του
θώρακα.

Οι κρημνοί μπορεί να περιλαμβάνουν μύες, λίπος και δέρμα καί έχουν αυτόνομη αιμάτωση. Οι κρημνοί χωρίζονται σε μισχωτούς, όταν δεν χρειάζεται να γίνει μικροχειρουργική συρραφή αρτηριών και φλεβών, και σε ελεύθερους, όταν απαιτείται να γίνει μικροχειρουργική συρραφή αγγείων.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλυθεί η αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης.


 
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ / ΜΕΤΑΧΡΟΝΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ?
Η ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού – μαστών γίνεται στο ίδιο χειρουργείο με την μαστεκτομή, και πλέον είναι εφαρμόσιμη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ταυτόχρονης επανόρθωσης είναι:

  1. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφέστατα καλύτερο, με καλύτερη συμμετρία και λιγώτερες ουλές (ειδικώτερα όταν έχει γίνει  υποδόρια μαστεκτομή – skin sparing mastectomy: Οι τομές περιορίζονται στα όρια της θηλής.  
  2. Τεχνικά είναι πιό έυκολη η αποκατάσταση, επειδή οι ιστοί δεν έχουν τραυματισθεί από την ακτινοθεραπεία ή την ουλοποίηση.
  3. Η ασθενής υποβάλλεται σε ένα λιγότερο χειρουργείο,
  4. Υπάρχει ψυχολογικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δεν μεσολαβεί χρονικό διάστημα όπου δεν υπάρχει μαστός.
Η μετάχρονη αποκατάσταση σημαίνει ότι η αποκατάσταση γίνεται αργότερα αφού ολοκληρωθεί και η ακτινοθεραπεία / χημειοθεραπεία. Η επιλογή αυτή επικρατεί εάν η ασθενής έχει επιλέξει να γίνει αποκατάσταση με ενθέματα και επιβάλλεται να γίνει ακτινοθεραπέια. Επίσης συνιστάται, εάν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας,  η ασθενής είναι βαριά καπνίστρια, οπότε επιβάλλεται η διακοπή για τουλάχιστον δύο μήνες.

Πλεονεκτήματα από την χρήση κρημνών σε σχέση με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης
  1. Οι κρημνοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα πιο φυσιολογικό μαστό στην όψη και στην αφή.
  2. Είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συμμετρία.
  3. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι μετά από ακτινοθεραπεία, όπου τα ενθέματα δεν ενδείκνυνται.
  4. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων ιστών και μεθόδων, με αποτέλεσμα να είναι ευέλικτη η επιλογή της δότριας περιοχής, με βάση τις ανάγκες κάθε ασθενούς
  5. Επειδή δεν είναι ξένα σώματα, οι κρημνοί δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό.
  6. Τα ενθέματα έχουν ένα πιθανό όριο ζωής (ρήξη ενθεμάτων) και μπορούν να δημιουργήσουν παραμορφώσεις λόγω συσπάσης της κάψας που τα περιβάλλει.
ASPN evmsuotPENNHYGEIASisapsipraslogo_societyhespras logo_onasio logo_wsrm