Κέντρο Αισθητικής & Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής
Athens Plastic Surgery Associates

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

Πλαστικη Αισθητικη & Επανορθωτικη Χειρουργικη

Διόρθωση σχιστών χείλους

Η σχιστία χείλους είναι η πιο συχνή συγγενής ανωμαλία στις δυτικές χώρες με συχνότητα 1/700 γεννήσεις. Μερικές φορές η σχιστία χείλους συνδέεται με μια σχιστία στην οροφή του στόματος. Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές της διατροφής κατά την διάρκεια της κύησης, αλκοολισμό και χρήση ναρκωτικών από την μητέρα. Μπορει να εμφανίζεται και στα πλάισια κάποιου συνδρόμου.  

Η σχιστία χείλους μπορεί να είναι μονομερής (μία πλευρά), ή διμερής (και στις δύο πλευρές), πλήρες ή ατελής.

Η παραμόρφωση περιλαμβάνει τα χείλη, τούς μύες γύρω από το χείλος και τη μύτη. Όλες αυτές οι ανωμαλίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την αρχική χειρουργική επέμβαση. Η επανόρθωση γίνεται συνήθως περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννηση.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελική επανόρθωση, στις δύο με τρεις εβδομάδες της ηλικίας, γίνεται προσπάθεια τα δύο άκρα της σχιστίας να συμπλησιασθούν προσωρινά και μέχρι την επέμβαση, είτε με ειδική αυτοκόλλητη ταινία ή με μια μικρή συσκευή στο εσωτερικό του στόματος.

Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθεί ότι το νεογνό δεν έχει άλλα προβλήματα. Αυτό γίνεται συνήθως από τον παιδίατρό με τη βοήθεια γενετιστή. Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία και μισή ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Δευτερογενείς επεμβάσεις που ολοκληρώνουν την θεραπεία περιλαμβάνουν πιθανή ρινοπλαστική και γίνονται από έξι έως 16 ετών.

ΕρώτημαASPN evmsuotPENNHYGEIASisapsipraslogo_societyhespras logo_onasio logo_wsrm