Πλαστικός χειρουργός ή αισθητικός ιατρός;

Οι πλαστικές επεμβάσεις σίγουρα δεν αποτελούν πια θέμα ταμπού για τους περισσότερους από εμάς, αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν μία επέμβαση τέτοιου τύπου ή σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο. Ο κλάδος της πλαστικής χειρουργικής όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός όσον αφορά την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι γιατροί που τον ακολουθούν και τα προσόντα που αποκτούν ή πρέπει να έχουν. Γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι για κάποια πλαστική που συχνά μπερδεύονται με τους όρους. Για παράδειγμα, κάποιοι μπερδεύουν τους λεγόμενους αισθητικούς γιατρούς με τους πλαστικούς χειρουργούς.

Μπορεί οι όροι πλαστικός χειρουργός και αισθητικός γιατρός ή γιατρός αισθητικής να ακούγονται παρόμοιες – άλλωστε ο πλαστικός με θέματα αισθητικής ασχολείται αφού διορθώνει προβλήματα και ατέλειες στην εμφάνιση – άλλα στη πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικοί και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τους μπερδεύετε. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διαφορά τους και ποιο γιατρό πρέπει να εμπιστευτείτε για την επέμβαση που σας ενδιαφέρει.

Πλαστικός χειρουργός

Ένας πλαστικός χειρουργός έχει πτυχίο από κάποια από τις ιατρικές σχολές της χώρας μας ή της Ευρώπης. Αφού λοιπόν ολοκληρώσει το πτυχίο του, επιλέγει την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής και ξεκινά την ειδίκευση του η οποία διαρκεί 6 ή 7 χρόνια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια εξειδικεύσεις, πράγμα που δείχνει πόσο δύσκολος αλλά και πολύπλοκος είναι ο εν λόγω κλάδος. Τα πρώτα χρόνια της ειδίκευση του ο πλαστικός τα αφιερώνει στη γενική χειρουργική και μετά περνάει στην ιατρική αποκατάστασης.

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά οι καθαρά αισθητικές επεμβάσεις ΔΕΝ αποτελούν το κύριο αντικείμενο της εκπαίδευσης των πλαστικών. Κατά την ειδίκευση τους θα μάθουν να κάνουν διάφορες εγχειρήσεις και να αποκαθιστούν μία μεγάλη ποικιλία από παραμορφώσεις και άλλες αλλοιώσεις που επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Μιλάμε για τραύματα από ατυχήματα, εγκαύματα και ουλές από επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων κλπ. Με άλλα λόγια, ένας πλαστικός χειρούργος είναι ένας πολύ μορφωμένος εποστήμονας.

Αισθητικός γιατρός

Τεχνικά δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ειδικότητα. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την αισθητική ιατρική, πρέπει να γίνει πλαστικός χειρουργός. Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται σαν αισθητικοί γιατροί, είναι συνήθως γιατροί άλλων ειδικοτήτων – συνήθως δερματολόγοι – οι οποίοι αγοράζουν και μαθαίνουν να χειρίζονται μηχανήματα που χρησιμοποιούν και οι πλαστικοί στα ιατρεία τους για «αναίμακτες» επεμβάσεις. Μπορεί δηλαδή να έχουν κάποιο μηχάνημα για λιποδιάλυση μέσο ραδιοκυμάτων ή κάτι παρόμοιο. Μπορεί δηλαδή να είναι γιατροί, αλλά δεν είναι πλαστικοί χειρουργοί, οπότε δεν έχουν και την ανάλογη ειδική επέμβαση κι εμπειρία.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για την επέμβαση μου;

Εννοείται ότι για μία αισθητική επέμβαση που απαιτεί νυστέρι και αναισθησία θα πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε κάποιον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να ειδικεύεται και στην επέμβαση που σας ενδιαφέρει. Την ειδίκευση του θα τη βρείτε με μία επίσκεψη στο site του όπου και θα διαβάσετε το βιογραφικό του. Όσο πιο ειδικευμένος είναι ο γιατρός, τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης σας, ενώ και οι πιθανότητες αποτυχίας θα είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Αν σας ενδιαφέρει μία «αναίμακτη» επέμβαση – με εξαίρεση τα Botox και κάποιες άλλες – μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον που δηλώνει αισθητικός γιατρός, δεδομένου ότι έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και είναι άριστα εκπαιδευμένος στη χρήση του. Στις εν λόγω επεμβάσεις δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επιπλοκή ή αποτυχίας, οπότε μπορούν να γίνουν και από κάποιον άλλο γιατρό.

Πως θα ξέρω αν κάποιος γαιτρός είναι πλαστικός χειρουργός ή αισθητικός γιατρός;

Οι πλαστικοί χειρουργοί πιστοποιούνται από την Ελληνική εταιρία πλαστικής, επανορθωτικής κι αισθητικής ιατρικής. Αν λοιπόν ένας γιατρός έχει αυτή τη πιστοποίηση, τότε είναι πλαστικός χειρουργός  και με τη βούλα. Η εν λόγω εταιρία έχει μία βάση δεδομένων με όλους τους πλαστικούς χειρουργούς της χώρας στο site της, οπότε μπορείτε να το επισκεφθείτε και να βεβαιωθείτε για την ειδικότητα του γιατρού που σας ενδιαφέρει.